Zij doen dit, zij doen dat en wij hebben daar geen budget voor. Hoe komen mensen dan bij ons solliciteren? Mijn advies: Choose your battles. Wil je echt tegen de concurrent op knokken die misschien wel een veel groter budget heeft om personeel te werven en jij niet? Heeft dat écht zin?

Kijk naar wat haalbaar is voor jóuw bedrijf, daarin mag je jezelf zeker stretchen, maar blijf wel authentiek. Vooral de bureaus die gespecialiseerd zijn in recruitment hebben grote budgetten voor het sponsoren van vacatures en het bouwen van wervingscampagnes. Daar kunnen veel bedrijven niet tegenop. Maar bedenk je goed dat het voor deze bureaus hun core business is. Zij doen niet anders dan personeel werven dus zetten daar vól op in.

En die bureaus missen één ding wat jij met jouw bedrijf wél hebt, jouw eigenheid laten zien en de mensen aantrekken die bij je passen.

Prioriteiten stellen

Vergelijk het maar met een model die een gezonde lifestyle heeft en een getraind lichaam. Zij besteed tijd om dagelijks te sporten en eet gezond. Haar lichaam is haar core business en daar besteed zijn veel tijd en geld aan om hier goed voor te zorgen

De administrateur, de recruiter of de marketeer hebben een andere core business dan een gezond lichaam, ze vinden hun gezondheid belangrijk maar vinden het belangrijker om hun kennis op peil te houden. Andere prioriteiten dus.

Stop met het vergelijken van jouw bedrijf met anderen en ga uit van je eigen kracht.

Daarom 5 direct toepasbare tips

  1. Schrijf een vacaturetekst op Jeugdjournaal niveau (tenzij het gaat om een functie zoals jurist, arts of advocaat) 40% van de 18-plussers begrijpt dat en het leest lekker weg. Soms kan je een vacaturetekst al upgraden door moeilijke woorden of ouderwetse woorden te vervangen voor algemeen bekende woorden.
  2. Deel de vacature bedrijfsbreed zodat de ‘olievlek’ zo groot mogelijk wordt in de netwerken van je collega’s en ver daarbuiten. Praat er intern en extern zoveel mogelijk over. Op Linkedin zitten 5 miljoen gebruikers waarvan 40% wekelijks actief is in de leeftijd 20-64 jaar.
  3. Vertel op je socials verhalen over je bedrijf.
  4. Zorg dat je vacaturehouder weet wat er gaat gebeuren en wat er van hem wordt verwacht in de sollicitatieprocedure.
  5. Maak drempels voor de sollicitant zo laag mogelijk en schakel snel wanneer een goede kandidaat zich meldt.

Tussen de regels door lees je het al, als het goed is; communicatie, communicatie en nog eens communicatie. Door goed te communiceren, zorg je voor draagvlak en hoe meer draagvlak hoe grotere groep mensen je bereikt.

Begin eens met een vacature GRATIS op Linkedin te plaatsen, ik leg je uit hoe >klik hier voor uitleg<