Soms heb je bakken met energie en soms lijkt het alsof alles tegenzit. Je verliest energie en weet van gekheid niet wat er misgaat. Je slaapt slecht, je voelt weerstand en vervolgens klap je dicht en schiet in je de passiviteit. Je maakt je hele agenda leeg, want dan houd je energie over. Dat is vaak hoe het gaat.

Wat je ook zou kunnen doen is kritisch te gaan kijken waar je nou zoveel energie aan kwijtraakt.
* Is dat het huishouden?
* Sta je altijd klaar voor een ander en ben je jezelf helemaal vergeten?
* Voer je in je bedrijf taken uit die je meer energie kosten dan opleveren?
* Is de sfeer niet prettig? Thuis of in je bedrijf?
* Werk je samen met mensen die je veel energie kosten?

Door meer dingen te doen die energie kosten en te weinig dingen te doen die je energie geven, loop je leeg. Dat zie je ook bij mensen die een burn-out krijgen. Ze doen teveel dingen die energie kosten en daardoor raken ze opgebrand.

Wanneer je met alles om je heen een relatie zou hebben, dan ga je hele andere beslissingen maken. Zit jij in een baan die je een burn-out bezorgd, waarom zou je dan re-integreren? Er verandert toch niks? Waarom zou je samenwerken met iemand waarmee je geen gelijkwaardigheid en respect voelt? Je hebt toch veel beter verdient!

Soms kost het gezin ook heel veel energie, er spelen zaken die je niet a-la-minute kan veranderen en ook niet uit weg kan gaan. Maar ook hier zijn oplossingen. Ik las eens de spreuk “Voor elk probleem is er oploskoffie” en dat is hoe het is.

Durf om hulp te vragen
Durf op je bek te gaan
Durf leerling te zijn
Durf beslissingen te nemen
Heb het lef om stappen te zetten naar meer energie

Maak er wat moois van.

Liefs Sietske