De arbeidsmarkt trekt aan, om je heen zie je mensen van baan wisselen en mensen die langere tijd bij huis zitten, komen weer aan het werk. En jou wil het maar niet lukken om die ene leuke, passende baan te vinden.

Je twijfelt aan jezelf; wat doe ik niet goed? Waar ligt het aan? Je weet het niet, loopt vast, klapt dicht en dan lukt het helemaal niet meer. Ik herken dat, ook ik heb jaren thuis gezeten. Dat was in de jaren van de economische crisis, maar ondanks mijn sterke wil en doorzettingsvermogen slaagde ik er niet in. Ik had soms een tijdelijke baan, maar ik wilde gewoon een vaste baan. Niet meer afhankelijk zijn, maar mijn eigen centen verdienen en ik miste het sociale aspect.

Uiteindelijk ben ik van de ene tijdelijke baan in de andere gerold, doordat ik mezelf liet zien. Ik legde contacten en via-via kwam ik zo van het 1 in het ander. Nu werk ik als zelfstandig ondernemer, omdat het als moeder lastiger is om een uitdagende parttime baan te vinden. In mijn werk als Virtueel Recruiter ondersteun ik veel ondernemers bij het invullen van vacatures. Dit doe ik vooral online, omdat dat de toekomst is voor het vinden van een baan en voor mijn klanten voor het vinden van hun personeel. Omdat ik zelf ook werkloos ben geweest, gun ik iedereen die thuis zit en graag wil werken, ook die leuke baan waar je weer gelukkig van wordt. Ik hoop je met onderstaande tips op weg te helpen naar een nieuwe job.

Tip 1
Zorg dat je LinkedIn profiel op orde is met een foto die past bij jou en bij de baan die je zoekt. Vul zoveel mogelijk gegevens in zodat je profiel ‘zeer deskundig’ is. Recruiters en HR-managers scannen een profiel binnen 5-10 seconden, dus zorg dat de belangrijkste informatie bovenaan je profiel staat.
-Wat voor baan zoek je? Voor hoeveel uur? Welke regio / plaats? Wees zo concreet en logisch mogelijk.
-Hoe kunnen ze je bereiken? Telefoonnummer en mailadres bovenaan.
-Een korte samenvatting van wie je bent en een aanvulling op wat je precies zoekt.

Tip 2
Ga een online netwerk aanleggen met iedereen die je nog kent uit je werkverleden en mensen die je (hebt) ontmoet. Maak daarbij gebruik van de mogelijkheden om een persoonlijk bericht toe te voegen in plaats van lukraak connectieverzoeken te sturen. Wanneer je een mooi netwerk hebt opgebouwd, ga je een post maken waarin je deelt dat je werk zoekt en roep je jouw netwerk op om het bericht ‘interessant’ te vinden of te delen. Daarmee vergroot je het bereik en dus de kans op een baan.

Tips 3
Breid bovenstaande tips uit op andere social media platformen en jobsites zoals bijvoorbeeld Indeed of vakspecifieke jobsites. Zorg dat je bent te vinden waar werkgevers in jouw werkgebied zoeken.

BONUSTIP: Vraag aan familie, vrienden of oud-collega’s om te helpen bij je zoektocht. Er worden nog steeds heel veel vacatures via-via ingevuld. En ze kunnen helpen bij het vergroten van je bereik van jouw oproep in de zoektocht naar een baan.

Ga ervoor, je hebt niks te verliezen!