Eind 2018 ben ik begonnen met twee keer per week sporten. Ik wilde persé buitent sporten en ik wilde goede begeleiding om blessures te voorkomen. Het was in het begin een hele opgave om zo vaak te gaan, want ik ben al zó vaak begonnen met sporten en moest zo vaak weer afhaken wegens blessures. Maar dit keer ging het me lukken. Ik kwam bij iemand terecht die mij afremt in mijn fanatisme en enthousiasme in plaats van iemand die me pusht over mijn grenzen te gaan. Ik doe altijd té gek als ik ga sporten. De gedachte die ik daarover heb is ‘hoe fanatieker hoe beter des te sneller ik weer in shape ben’. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Je moet een manier vinden die werkt voor jou en niet de manier die voor een ander werkt. Net als het opbouwen van je bedrijf, dat doe je ook met kleine stapjes en op jouw manier. Zo moest ik het sporten ook opbouwen met kleine stapjes. Toen ik begon had ik ontstekingen in mijn voeten, pijn in mijn knieën, rug en schouders. Ik moest het dus heel rustig aan doen, en dat vond ik in het begin heel moeilijk.

Afremmen

Mijn trainster moest mij regelmatig een halt toeroepen, omdat ik weer té fanatiek aan het sporten was. Ze bood mij spontaan alternatieve oefeningen aan, waardoor ze mij dwong om te luisteren naar mijn lichaam en ik niet het gevoel had te falen ten opzichte van de groep. Want ik wil altijd winnen! Maar wat heb je eraan dat je hebt gewonnen, maar je hebt weer een fikse blessure te pakken. Omdat ik dát dus nooit meer wilde, heb ik mijn doelstellingen voor het sporten bijgesteld. Als ik het eerst maar weer eens leuk ga vinden, want ik heb sport nog nooit leuk gevonden. Ik accepteerde de tekortkomingen van mijn lijf.

Sportplezier

In het begin moest ik mezelf erheen slepen en een schop onder mijn kont geven om te gaan.. Doordat ik er steeds meer plezier in kreeg, kon ik mezelf er steeds makkelijk toe zetten om te gaan. Op een gegeven moment ging de buurvrouw ook mee, dus dat was een extra stok achter de deur. Ik wist op een gegeven moment dat als ik was geweest, dat ik me na het sporten veel beter zou voelen, lekkerder kon slapen en voldoening zou ervaren. Door me daar bewust van te zijn, kon ik mezelf steeds makkelijker motiveren om heen te gaan. Ik had een goede klik met een aantal mensen die daar ook trainden wat ook bijdroeg ook bij aan het sportplezier.

Gezond lijf, gezond bedrijf

Toen ik eenmaal plezier beleefde aan het sporten, kon ik langzaamaan mijn lichaam weer op orde krijgen. Mijn klachten verdwenen, wat ook allemaal motiveerde om door te blijven gaan. Ik kan inmiddels zeggen dat ik niet meer zonder sporten kan, wie had dat ooit gedacht! Ik maak mijn hoofd er zo lekker leeg mee, want ik ben een ontzettende denker. Sport helpt mij om te relativeren en los te laten, waardoor ik meer rust in mijn hoofd voel en ontspannen ben. Dankzij sport heb ik een steeds gezonder wordend lijf en een steeds gezonder wordend bedrijf. Ik ben een gelukkiger mens. Ik blijf elke keer mijn grenzen verleggen om steeds meer uit mezelf te halen.

Dus geen excuses, als het mij lukt om met plezier te kunnen sporten dan kan jij het ook. Kies een sport die bij je past en omring je met soortgenoten dan kun je elkaar motiveren en het is nog gezellig ook. Zit je bijvoorbeeld veel binnen te werken, ga dan buiten sporten, dat is zó gezond. Met alle beperkingen die je hebt is er vast wel iets te vinden waar je jouw ei kwijt kan.

Succes! Je kan het!