Focus is about saying ‘No’

door | mei 11, 2017 | Geen categorie | 0 Reacties

Soms heb je zoveel aan je hoofd dat je het overzicht kwijt bent… Daardoor weet je niet waar je moet beginnen en ben je dus ook je focus kwijt. En wat moet je dan doen? Waar begin je? Ik vind het zelf het fijnst om een groot stuk papier te pakken en hier op te schrijven wat ik allemaal in mijn hoofd heb. Mijn eigen brainstormsessie. Vervolgens ga ik al deze punten stap voor stap bij langs om ze een prioriteit te geven. Wat is urgent en moet gelijk gedaan worden? En wat is niet urgent en kan even blijven wachten? En wanneer moet het af zijn? Die vragen stel ik mezelf, en als ik dat op een rijtje heb, dan heb ik rust en kan ik focus in mijn werk aanbrengen.

Waar je voor moet waken, is dat een taak die niet urgent is, wordt vergeten. Spreek daarom tijdslimieten met jezelf af. Voor welke datum moet het klaar zijn? Het geeft namelijk rust als je overzicht hebt en het geeft uiteindelijk voldoening als iets af is. Het kan gebeuren dat je taken hebt die je niet kan doen, om welke reden dan ook. Dat is het moment dat je dus tegen iemand ‘nee’ moet zeggen. Erg lastig als ondernemer om ergens ‘nee’ tegen te zeggen. Het is vaak niet een kwestie van ‘niet willen’, maar vaak van ‘niet kunnen’. Je agenda is soms zo vol dat je gemaakte afspraken niet na kan komen. En hoe sterk is het als je dan kan zeggen ‘nee, ik neem de opdracht niet aan’. Het is eerlijk naar je (potentiële) klant toe, maar ook naar jezelf. Alleen op die manier kun je de kwaliteit van je werk waarborgen en je klanten tevreden houden.

Denk ook lange termijn in plaats van korte termijn, dat helpt je ook om beslissingen te nemen. Kan ik hier nu even snel geld  mee verdienen? En wil ik dat? Of wil ik een langdurige samenwerking? Om dus voor langere tijd voorzien te zijn van een zeker inkomen….

Door deze focus heb ik een drietal acquisitiemails gestuurd naar bedrijven waar ik graag mee zou willen samenwerken. Van deze 3 bedrijven heeft er 1 zo enthousiast gereageerd op mijn mail, dat die graag een afspraak met mij wil maken. Ze vonden mijn mail zo enthousiast! Wat gaf dat een ontzettende kick zeg! Want dat is wat mij uniek maakt: mijn enthousiasme! Je hoeft dus geen grote hoeveelheden aan acquisitie-activiteiten te doen om een afspraak te krijgen. Hoe gerichter je ‘schiet’ hoe groter de kans dat je raakt!

Focus is ook wat mijn nieuwste klant lekker op weg heeft geholpen. Het heeft geen zin om tijd en energie in iets te steken wat eigenlijk gewoon een ‘dood paard’ is. Steek dan je positieve energie in iets waar je ook weer positieve energie van terugkrijgt. Wel een hele spannende stap, om dan ‘nee’ te moeten zeggen… Maar dat is waar focus om draait zo zei Steve Jobs eens: ‘Focus is about saying no’. En uiteindelijk zal mijn klant er weer veel terugkrijgen, niet alleen zakelijk maar ook privé.

0 reacties

©2020 Sieva Recruitment Expert | Recruiter. All rights reserved. Fotografie Time to shine Website realisatie JOR.nl | Privacyverklaring