Toen ik op de camping in Italië was, groette ik iedereen die ik tegenkwam. Hier in het dorp waar ik woon is dat normaal. En ik denk dat het sowieso in het Noorden gebruikelijker is om elkaar te groeten ook al ken je elkaar niet. Daar op de camping merkte ik dat mensen verrast opkeken terwijl ik hen gedag zei. En bedacht mij dat dit niet voor iedereen de normaalste zaak van de wereld is. Tóch vind ik dat we elkaar vaker gedag moeten zeggen ook al kennen we elkaar niet. Waarom? Omdat een ander daar een goed gevoel van krijgt. En omdat er de leukste spontane gesprekken uit voort kunnen komen. Daar wordt je zelf ook vrolijk van toch?

Een mooi punt om eens goed bij stil te staan, want wat voor jou heel normaal is, is voor een ander heel bijzonder. Zo is dat ook in het ondernemen, wat voor jou de normaalste zaak van de wereld is, waardeert een ander heel erg. Wanneer ik bijvoorbeeld samenwerk met een bedrijf waarvoor ik vacatures aan het invullen ben, kom ik tijdens de zoektocht ook andere interessante kandidaten tegen voor een andere positie of bijvoorbeeld een stagiair. Dat is niet een opdracht die de klant mij heeft gegeven, maar extra service van mij. En dat is waar ook jij ‘bonuspunten’ kan scoren bij je klant. Wanneer een samenwerking goed voelt ga je elkaar aanvullen en ben je van toegevoegde waarde omdat je nét dat stapje extra doet. Door te geven, krijg je altijd weer wat terug. Op die manier maak jij jezelf woest aantrekkelijk en wil elke ondernemer wel met je samenwerken. Door een goede naam voor jezelf op te bouwen, ga je kans vergroten op het vinden van klanten.

De meeste vacatures worden via-via ingevuld en zo is dat ook voor ondernemers die op zoek zijn naar freelancers. Ze gaan eerst informeren in hun netwerk en die mensen worden het eerst benaderd. Dat heb ik deze week zelf ook gedaan, iemand vroeg mij of ik nog een goede VA wist, ik kon er zo wel 5 opnoemen die pasten in het plaatje wat ze zocht en heb haar direct geholpen. Ik had natuurlijk een oproep kunnen plaatsen op LinkedIn maar dan was ik overstelpt met reacties en had het mij heel veel tijd en energie gekost. Nu heb ik er 5 geselecteerd die ik met een gerust hart kon aanbevelen bij deze ondernemer.

Wees lief voor elkaar want daar bereik zoveel meer mee dan je zelf denkt. Wat ga jij vandaag en de komende dagen doen om iemands dag nét dat beetje mooier te maken?

En vergeet niet om erbij te lachen, want lachen is gratis 😉